Εντείνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί της ΔΕΗ ΑΕ προς τους οφειλέτες ακόμα και για χρέη 1.000 ευρώ.

Το σχέδιο της ΔΕΗ για την είσπραξη οφειλών από περίπου 120.000 καταναλωτές που έχουν οφειλές από 1.000 ευρώ και πάνω βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που λήφθηκε από το ΔΣ της επιχείρησης στις 27 Απρίλη, με έναρξη εφαρμογής την 1η Μάη.

Η απόφαση προβλέπει την πρόσκληση των οφειλετών να διακανονίσουν τα χρέη τους και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα προωθούνται η δικαστική διεκδίκηση και φυσικά η διακοπή ηλεκτροδότησης για τους ενεργούς πελάτες της επιχείρησης.

Ήδη έχουν αποσταλεί χιλιάδες τέτοια ειδοποιητήρια υπό τη μορφή εξώδικου και το επόμενο διάστημα η πρακτική αυτή αναμένεται να ενταθεί. Παράλληλα, η επιχείρηση έχει καταρτίσει νέο πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών, το οποίο προβλέπει μεγαλύτερη προκαταβολή και λιγότερες δόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, ενώ η απειλή των ένδικων μέσων διατηρείται και τίθεται σε ισχύ για όσους προχωρήσουν σε διακανονισμούς αλλά δεν καταβάλλουν με συνέπεια τις δόσεις τους.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα διακανονισμού, απαιτείται προκαταβολή που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 20% της οφειλής, ανάλογα το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού του οφειλέτη, ενώ ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων είναι 24. Τα χρέη τους πρέπει να ρυθμίσουν ακόμη και όσοι τους έχει κοπεί τελείως η σύνδεση από τη ΔΕΗ και μάλιστα αυτή η κατηγορία πελατών θα μπει σε πιο «σφιχτό» πρόγραμμα, αφού θα πρέπει να δώσουν προκαταβολή ίση με το 30% του χρέους τους και ο ανώτερος αριθμός δόσεων περιορίζεται στις 18.

Η επιχείρηση δηλώνει απερίφραστα ότι το νέο σχέδιο είσπραξης οφειλών εφαρμόζεται με τέτοιον τρόπο ώστε η ρύθμιση να μην εκλαμβάνεται από τους πελάτες ως τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεών τους έναντι της ΔΕΗ, να ανακτηθεί σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και να περιοριστεί η έκθεση της επιχείρησης στον κίνδυνο δημιουργίας νέων χρεών. Με λίγα λόγια, η διοίκηση της ΔΕΗ, έχοντας λάβει φυσικά την έγκριση της κυβέρνησης, σφίγγει κι άλλο τη θηλιά σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες που έχουν χτυπηθεί άγρια τα εισοδήματά τους όλα αυτά τα χρόνια.